Als je met 3 of meer collega’s tegelijkertijd aanmeldt voor dezelfde cursus op een locatie is er groepskorting mogelijk! Neem dan contact met ons op.

vanmiddag (5 juni) van 13:00 tot ongeveer 14:00 uur zal de website niet beschikbaar zijn i.v.m. onderhoud.

Webinar: Het dag-nachtritme in de fysiotherapie praktijk: (beweeg-)signalen sturen naar onze klokken.

Op donderdag 8 december 2022 organiseerde Fysiolearning een gratis webinar met als thema: Het dag-nachtritme in de fysiotherapiepraktijk: (beweeg-)signalen sturen naar onze klokken. Tijdens dit webinar gaat Len de Nys het onderzoeksgebied ‘chronobiologie’ onder de loep nemen. Hij gaat het hebben over ons dag-nacht ritme en hoe we timing van licht, voedsel inname en beweging kunnen gebruiken om onze gezondheid te verbeteren. Deze factoren beïnvloeden je slaapkwaliteit, je mentale toestand, gewichtsregulering, hormoonbalans, focus, sportprestaties, enzovoort.

De reden waarom ons dag-nacht ritme net zo’n enorme invloed heeft op onze biologie en ons gedrag, is omdat dit een van de oudste systemen is in ons lichaam. We zijn over miljoenen jaren geëvolueerd op aarde, op het ritme van dag- en nacht, van licht en duisternis. Het is dus niet verwonderlijk dat ons lichaam, en dat van bijna alle andere organismen op de wereld, is aangepast aan een patroon van ‘ongeveer een dag’. Wanneer we hiermee in balans leven, zijn we beter beschermd tegen chronische ziekten en zijn we, uitzonderingen daar gelaten, op weg naar een langer en gezonder leven.

Er wordt ingegaan op de volgende aspecten:

  • Weten hoe je via de timing van licht, voeding en beweging je energie, gezondheid en slaap kan verbeteren.
  • Het belang kennen van je eigen chronotype (of je een ochtend-of een avondmens bent).
  • Weten wanneer het beste tijdstip is voor de beste (sport-)prestaties.

Spreker: Len de Nys

Len De Nys is na zijn fysiotherapie opleiding aan de KU Leuven enkele jaren actief geweest als fysiotherapeut in de (top)sportwereld. Dankzij verschillende inzichten vanuit de manuele therapie, osteopathie, fasciatherapie en lymfedrainage is hij de patiënt meer holistisch gaan benaderen. Zo is hij onderzoek gaan uitvoeren naar hoe we de groeiende golf van chronisch ziekten, stress- en pijn patiënten effectiever kunnen aanpakken. Dit is uitgegroeid door een groter How to Live a Healthier Life-project, om het belang van een gezondere levensstijl te benaderukken via onderzoek, lezingen en maatschappelijke projecten.

Momenteel werkt Len De Nys halftijds in het Nationaal Multiple Sclerose Centrum in Melsbroek. Daarnaast begeleidt hij in de zelfstandige praktijk chronische stress- en pijn patiënten d.m.v. levensstijl aanpassingen en yoga. 

Tevens is hij PhD student aan de Universiteit van Stirling in Schotland. Hij werkt aan het SHAPE-project (Stress, Health, Ageing and Physical Exercise).

Len is nu op zoek naar mogelijkheden om zijn academische kennis over leefstijl en gezondheid te delen met zorgverleners.