Als je met 3 of meer collega’s tegelijkertijd aanmeldt voor dezelfde cursus op een locatie is er groepskorting mogelijk! Neem dan contact met ons op.
vanmiddag (5 juni) van 13:00 tot ongeveer 14:00 uur zal de website niet beschikbaar zijn i.v.m. onderhoud.
Over pijn wordt veel gepraat en geschreven. En dat is nodig, want 1 op de 5 volwassenen krijgt te maken met chronische pijn. En iedereen (100%) krijgt in zijn leven te maken met een of meerdere episodes van acute pijn.
Alle diersoorten kunnen pijn hebben, en ook onze verre voorouders zullen pijn ervaren hebben. In de basis is ons pijnsysteem niet anders dan dat van andere zoogdieren. Waarom lijden wij dan zo onder onze pijn? En waarom houdt pijn bij mensen zo vaak aan en wordt het chronisch? Is dat bij dieren anders, en zo ja, wat doen wij dan anders? Kunnen we iets leren van dieren als het gaat over het omgaan met pijn? En mogelijk kan het proces van evolutie ons meer duidelijk maken waarom we pijn ervaren zoals we doen.
Wetenschap begint niet met het geven van antwoorden, maar juist met het stellen van de juiste vragen. Dat is wat we in deze cursus willen doen.
We beginnen met het inzicht hoe onze kennis over pijn over de eeuwen heen heeft kunnen evolueren tot ons hedendaags perspectief. Vervolgens leggen we deze visie langs een dierlijke en evolutionaire lat. Hierbij maken we gebruik van de uitgangspunten uit de evolutieleer en gedragsbiologie. Tenslotte willen we met je nadenken wat de vóór en nadelen zijn van onze actuele visie op pijn en of we kunnen leren van de wijze hoe andere dieren omgaan met hun pijn.
Tijdens deze cursus wordt de maatschappelijke actuele visie op chronische pijn vanuit verschillende perspectieven kritisch beschouwd. Hierbij vergelijken we het fenomeen pijn zoals dat zichtbaar is bij mens en dier, gebruik makend van principes uit de evolutie en de gedragbiologie. Inzichten over pijn en pijngedrag worden besproken evenals hoe we tot deze inzichten gekomen zijn. In het verlengde hiervan gaan we dieper in op de problemen met het toepassen van het biopsychosociale model. Specifiek daarin hebben we het ook over het langzaam vervagen van het ‘bio’ stuk in het biopsychosociale model en of dit vanuit het van fysio- of oefentherapeutisch perspectief eigenlijk wel gewenst is.
Tenslotte is er voldoende aandacht om over pijngedrag en pijncultuur te spreken, komen psychologische en antropologische aspecten aan bod en zullen we het hebben over neurofysiologie en over emoties.
Doelstelling
Didactische werkwijze
Interactief groepsgesprek en presentaties.
Studiebelasting
6 uur contact tijd
Tijdens deze cursus wordt de maatschappelijke actuele visie op chronische pijn vanuit verschillende perspectieven kritisch beschouwd.
Wil je je inschrijven voor deze cursus?
Heb je al een account, log dan eerst in. Heb je nog geen account, maak dan eerst een account aan.
Hét platform voor scholing voor fysiotherapeuten om
zich te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven
van de laatste ontwikkelingen.
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fysiotherapie en ons nieuwste aanbod cursussen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we informeren je wekelijks!
Geheel verzorgde cursussen met gerenommeerde docenten.
Laat je kort en bondig informeren in jouw eigen omgeving over diverse thema’s.
Een volledig verzorgde cursus op jouw praktijk of instelling voor 15 tot ca. 20 personen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van ons aanbod en van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we informeren je wekelijks.