Als je met 3 of meer collega’s tegelijkertijd aanmeldt voor dezelfde cursus op een locatie is er groepskorting mogelijk! Neem dan contact met ons op.
vanmiddag (5 juni) van 13:00 tot ongeveer 14:00 uur zal de website niet beschikbaar zijn i.v.m. onderhoud.
Deze E-learning bestaat uit vier opgenomen lezingen die het thema leefstijl binnen de fysiotherapie vanuit een andere invalshoek belichten. De e-learning kan passend bij jouw eigen agenda en op eigen tempo worden gevolgd. De toegang tot het cursusmateriaal blijft tot 1 jaar na datum van inschrijving beschikbaar.
E-learning 1: Leefstijl benadering bij langdurige pijn
Prof. Dr. Jo Nijs
In de afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor het onderwerp pijn en is ons inzicht in de complexiteit van pijn sterk toegenomen en zijn er ook nieuwe vormen van diagnostiek en behandeling van mensen met pijn ontwikkeld. Het onderzoek naar zowel de complexe onderliggende mechanismen van pijn en de klinische implicaties hiervan voor de dagelijkse (fysiotherapeutische) praktijk gaat steeds verder en levert voortdurend nieuwe kennis op. Dit heeft belangrijke consequenties voor de fysiotherapeutische praktijk.
E-learning 2: De rol van voeding en overgewicht bij lage rugpijn
Prof. Dr. Anneleen Malfliet
Chronische lage rugpijn blijft wereldwijd een enorm gezondheidsprobleem, met erg sterke persoonlijke en socio-economische impact. Het is de meest voorkomende oorzaak voor werk-gerelateerde dysfuncties en heeft een veel gevolgen voor het functioneren van het individu. Daarnaast is de verwachting dat de prevalentie van chronische lage rugpijn nog zal toenemen in de komende jaren, des te belangrijker is het om in te zetten op goede behandelstrategieën en relevante kennis bij fysiotherapeuten.
E-learning 3: De rol van eiwit en fysieke activiteit bij spierbehoud
Prof. Dr. Luc van Loon
Onze spieren worden continu opgebouwd en afgebroken. Dit gebeurt met een snelheid van ongeveer 1-2% per dag. Behoud van spiermassa is dus een actief proces. Anabole stimuli zoals eiwit inneming en fysieke activiteit staan hierbij centraal. Tijdens hospitalisatie verliezen we veel spiermassa mede doordat we minder eten en minder bewegen. Het voorkomen of verminderen van spiermassa verlies is een belangrijke voorwaarde voor een goed herstel. Tijdens dit webinar wordt de rol van voeding en (in)activiteit bij spierbehoud in de zorg besproken.
E-learning 4: Het dag-nacht ritme in de fysiotherapie praktijk
Len de Nys
Tijdens dit webinar neemt Len de Nys het onderzoeksgebied ‘chronobiologie’ onder de loep. Hij bespreekt ons dag-nacht ritme en hoe we timing van licht, voedsel inname en beweging kunnen gebruiken om onze gezondheid te verbeteren. Deze factoren beïnvloeden je slaapkwaliteit, je mentale toestand, gewichtsregulering, hormoonbalans, focus, sportprestaties, enzovoort.
Module 1: Leefstijlbenadering bij chronische pijn
Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij. Leefstijlfactoren zoals fysieke (in)activiteit, sedentair gedrag, veel stress, ongezonde voeding, slecht slapen, roken, alcoholgebruik en psychosociale factoren zijn voorname onderhoudende factoren voor aanhoudende pijn. Dit is van toepassing op heel uiteenlopende vormen van aanhoudende pijn, zoals aspecifieke chronische pijn, reumatische pijn, pijn bij en na kanker, post-chirurgische pijn, maar ook bij alle leeftijdscategorieën (van jong tot oud). Echter, de actuele behandelprogramma’s voor aanhoudende pijn maken onvoldoende gebruik van deze inzichten, of richten zich op slechts één van deze leefstijlfactoren.
Dit is een opportuniteit om clinici op te leiden in het integraal (biopsychosociaal) kijken en herkennen van alle relevante leefstijlfactoren en de individueel aangepaste behandeling op deze factoren af te stemmen. Een multimodale leefstijl benadering voor aanhoudende pijn vergt aandacht voor het goed balanceren van de aanpak van verschillende leefstijlfactoren, onderander om de patiënt niet te overladen. Tijdens dit webinar integreert Prof. dr. Jo Nijs recente onderzoeksbevindingen die de clinicus hierin handvaten verleent.
Module 2: De rol van voeding en overgewicht bij lage rugpijn
Reeds jaren weten we dat chronische lage rugpijn een problematiek is die veel verder gaat dan wat er zich specifiek in de lage rug afspeelt. We weten onder andere dat er een grote rol weggelegd is voor het centrale zenuwstelsel, dat onder invloed van allerhande biologische mechanismen, het bestaan van chronische lage rugpijn in stand houdt. Eén van die onderliggende mechanismen is low-grade systemic inflammation (laaggradige systemische ontsteking), die de prikkelbaarheid van het zenuwstelsel en dus de pijnklachten voedt en onderhoudt. In dit webinar gaan we in op wat die low-grade systemic inflammation juist omvat, en hoe we daar in de praktijk mee aan de slag kunnen. Hierbij zullen we vooral inzoomen op de rol van lichaamssamenstelling en leefstijl, waaronder voornamelijk voedingsgewoontes onder de loep worden genomen.
Module 3: De rol van eiwit en fysieke activiteit bij spierbehoud
Onze spieren worden continu opgebouwd en afgebroken. Dit gebeurt met een snelheid van ongeveer 1-2% per dag. Behoud van spiermassa is dus een actief proces. Anabole stimuli zoals eiwit inneming en fysieke activiteit staan hierbij centraal. Tijdens hospitalisatie verliezen we veel spiermassa mede doordat we minder eten en minder bewegen. Het voorkomen of verminderen van spiermassa verlies is een belangrijke voorwaarde voor een goed herstel. Tijdens dit webinar wordt de rol van voeding en (in)activiteit bij spierbehoud in de zorg besproken.
Module 4: Het dag-nacht ritme in de fysiotherapie praktijk
De reden waarom ons dag-nacht ritme net zo’n enorme invloed heeft op onze biologie en ons gedrag, is omdat dit een van de oudste systemen is in ons lichaam. We zijn over miljoenen jaren geëvolueerd op aarde, op het ritme van dag- en nacht, van licht en duisternis. Het is dus niet verwonderlijk dat ons lichaam, en dat van bijna alle andere organismen op de wereld, is aangepast aan een patroon van ‘ongeveer een dag’. Wanneer we hiermee in balans leven, zijn we beter beschermd tegen chronische ziekten en zijn we, uitzonderingen daar gelaten, op weg naar een langer en gezonder leven.
Er wordt ingegaan op de volgende aspecten:
Doelstellingen:
E-learning 1
E-learning 2
E-learning 3
E-learning 4
Studiebelasting
5 uur totaal
Didactische werkwijze
Online college gevolgd door een verdiepend gesprek en toetsing per module
Studiemateriaal
Deze E-learning bestaat uit vier modules die het thema Leefstijl binnen de fysiotherapie van uit een andere invalshoek belichten
Wil je je inschrijven voor deze cursus?
Heb je al een account, log dan eerst in. Heb je nog geen account, maak dan eerst een account aan.
Hét platform voor scholing voor fysiotherapeuten om
zich te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven
van de laatste ontwikkelingen.
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fysiotherapie en ons nieuwste aanbod cursussen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we informeren je wekelijks!
Geheel verzorgde cursussen met gerenommeerde docenten.
Laat je kort en bondig informeren in jouw eigen omgeving over diverse thema’s.
Een volledig verzorgde cursus op jouw praktijk of instelling voor 15 tot ca. 20 personen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van ons aanbod en van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we informeren je wekelijks.