Chronische pijn is een uitdaging – een stelling waarmee we een open deur intrappen. Dit is natuurlijk niets nieuws, en uiteraard kunnen we ettelijke referenties aanhalen om deze stelling te ondersteunen want onderzoek naar de onderliggende mechanismen en mogelijke behandelingen voor chronische pijn zijn in overvloed aanwezig. Maar laten we even inspelen op de tijdsgeest en gebruik maken van een toolbox die de academische wereld de laatste tijd immens bezighoudt: ChatGPT. Voor diegene die geen idee hebben waar het over gaat, ChatGPT is een prototype van een chatbox die artificiële intelligentie gebruikt en waar je levensechte dialogen mee kan voeren. Je kan ChatGPT eender welke vraag stellen en zelfs op moeilijke wetenschappelijke vragen komt hij met een antwoord. Volgens sommigen een immens gevaar voor de wetenschap, volgens anderen een tool dat mits goed gebruik kan leiden tot extreme efficiëntie en vooruitgang.
Wanneer we ChatGPT de vraag stellen “Kan je me iets vertellen over de uitdagingen waarmee chronische pijn gepaard gaat?” komt het volgende antwoord:
- Chronische pijn is moeilijk te diagnosticeren en kwantificeren gezien subjectieve aard en het ontbreken van duidelijke biologische markers.
- Chronische pijn is moeilijk of effectief te behandelen, er is niet één oplossing en verschillende individuen reageren soms anders op eenzelfde behandeling.
- Chronische pijn heeft vaak een multidisciplinaire benadering nodig, waarbij medische, psychologische en fysiotherapeutische behandelingen gecombineerd worden.
- Wereldwijd zorgt het gebruik van opioiden in de strijd tegen chronische pijn voor een ‘opioid epidemie’
- Mensen met chronische pijn ervaren vaak een stigma en discriminatie omwille van de pijnproblematiek.
- Chronische pijn kan erg veel kosten met zich meebrengen, door frequente bezoeken aan een dokter, gespecialiseerde zorg en revalidatie
- Chronische pijn gaat vaak gepaard met allerlei andere comorbiditeiten, zoals depressie, angst en slaapstoornissen, die behandeling kunnen compliceren.
Helemaal niet verkeerd dit antwoord. Dit laat in die mate een indruk na dat dergelijk slimme chatbox dan misschien wel hét antwoord heeft op de chronische pijnproblematiek. Laat ons dus eens kijken naar het antwoord op de vraag “Wat kan ik als fysiotherapeut doen om de uitdagingen die chronische pijn met zich meebrengt aan te pakken?”:
- Starten met een uitgebreid biopsychosociaal onderzoek van het individu met chronische pijn.
- De patiënten educatie en advies verschaffen over chronische pijn om ze zo handvaten voor zelf-management aan te reiken.
- Geïndividualiseerde oefentherapie aangepast aan de noden, doelen en mogelijkheden van de patiënt om functioneren, pijn en welzijn te verbeteren.
- Integratie met andere gezondheidsprofessionals: waar mogelijk samenwerken met dokters, psychologen, ergotherapeuten, etc.
- Blijf up-to-date met de laatste evidentie omtrent chronische pijn management en gebruik evidence-based modaliteiten in je praktijk.
Ook hier weer de nagel op de kop. Maar het is misschien niet altijd makkelijk om je – naast je drukke professionele werkzaamheden – zelfstandig door de bestaande literatuur te worstelen en up-to-date te blijven. Heb je toch het gevoel dat je je evidence-based kennis en kunde rond chronische pijn wenst bij te spijkeren, maar weet je niet waar te beginnen? Kijk dan eens naar de cursus ‘Chronische pijn als uitdaging’, want daar worden al deze aspecten diepgaand besproken én ben je meteen weer mee met de laatste evidentie.