Als je met 3 of meer collega’s tegelijkertijd aanmeldt voor dezelfde cursus op een locatie is er groepskorting mogelijk! Neem dan contact met ons op.
vanmiddag (5 juni) van 13:00 tot ongeveer 14:00 uur zal de website niet beschikbaar zijn i.v.m. onderhoud.
Veel fysiotherapeuten zullen erkennen dat het werken met mensen met chronische pijn een uitdaging is. Chronische pijn is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem waarvoor een adequate behandeling niet altijd makkelijk voorhanden is. Dit betekent voor mensen met chronische pijn niet zelden een lange tocht langs verschillende hulpverleners, verschillende onderzoeken en het veelvuldig en langdurig gebruiken van pijnmedicatie.
Door neurowetenschappelijk onderzoek naar chronische pijn krijgen we echter steeds beter inzicht in de wijze waarop pijn ontstaat en in stand wordt gehouden. Deze kennis is van groot belang voor hulpverleners die in hun praktijk in contact komen met mensen met chronische pijn. Het wetenschappelijk onderzoek geeft concrete aanwijzingen voor de wijze waarop deze mensen zouden moeten worden benaderd, welke therapieën onderbouwd kunnen worden en welke therapievormen effectief zijn.
Door deze wetenschappelijke inzichten te vertalen naar concrete behandelinterventies kunnen hulpverleners op een verantwoorde en adequate wijze hun inzet voor mensen met chronische pijn verantwoorden.
Mensen met chronische pijn zullen dit niet alleen als steun ervaren, maar ook kunnen profiteren van deze inzichten en een betere levenskwaliteit ervaren.
De eerste cursusdag wordt een neurowetenschappelijk kader over de aard van chronische pijn gepresenteerd. Dit kader heeft met name betrekking op neurofysiologische aspecten van chronische pijn, inclusief de wijze waarop deze pijn in het brein tot aanhoudende veranderingen in de bouw en functie van de hersenen leiden.
Tevens worden er op basis van dit wetenschappelijk kader aangrijpingspunten geformuleerd voor de klinische evaluatie en behandeling van mensen met chronische pijn. Ondermeer de klinische herkenning van centrale sensitisatie en het identificeren van (cognitieve) barrières voor effectieve revalidatie komen aan bod. Ook effectieve patiëntencommunicatie over de moderne pijnbiologie is een voornaam onderdeel van de bijscholing, evenals de totale therapeutische aanpak van cliënten met chronische pijn (stressmanagement, oefentherapie, gedragstherapie, hands-on handelen, elektrotherapie etc.). Onderdelen hiervan worden ook praktisch gedemonstreerd. De cursusdag bevat hiertoe twee ‘workshops’.
De tweede cursusdag bevat verschillende ‘workshops’ waarbij we de praktische vaardigheden daadwerkelijk aanleren. Dit betekent dat dag twee gericht is op skills training van de volgende vaardigheden:
Doelstelling
Als doelstelling voor de cursus geldt dat cursisten inzicht krijgen in huidige (neuro)wetenschappelijke inzichten in chronische pijn en hoe deze vertaald kunnen worden naar praktische behandelvormen voor de dagelijkse praktijk.
Studiebelasting
14 contacturen + 3 zelfstudie uren
Didactische werkwijze
Activerend en interactief hoorcollege, praktische werkvormen
Studiemateriaal
PowerPoint presentatie en wetenschappelijke artikelen die voor de cursisten beschikbaar worden gemaakt.
Neurowetenschappelijke inzichten voor de alledaagse fysiotherapeutische praktijk
Door neurowetenschappelijk onderzoek naar chronische pijn krijgen we steeds beter inzicht in de wijze waarop pijn ontstaat en in stand wordt gehouden.
en
Hét platform voor scholing voor fysiotherapeuten om
zich te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven
van de laatste ontwikkelingen.
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fysiotherapie en ons nieuwste aanbod cursussen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we informeren je wekelijks!
Geheel verzorgde cursussen met gerenommeerde docenten.
Laat je kort en bondig informeren in jouw eigen omgeving over diverse thema’s.
Een volledig verzorgde cursus op jouw praktijk of instelling voor 15 tot ca. 20 personen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van ons aanbod en van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we informeren je wekelijks.