In de cursus Sportpsychologie voor Fysiotherapeuten leer je de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanuit de sportpsychologie. Centraal staat hoe je dit als fysiotherapeut kunt toepassen in de praktijk. In bovenstaande video vertelt Barry Assen toe wat je kunt verwachten tijdens deze cursus.
Er wordt op een praktische en interactieve manier ingegaan op mentale vaardigheden die een belangrijke rol spelen in de sport. Tevens wordt ingegaan op de rol van mentale vaardigheden bij het voorkomen en herstellen van blessures. Je leert hierbij hoe je deze vaardigheden kunt toepassen als fysiotherapeut, zodat je je patiënten optimale begeleiding kunt bieden.
Thema’s die aan bod komen zijn onder andere visualisatie, aandacht/concentratie, groeimindset, doelen stellen, zelfspraak, spanningregulatie en psychosociale aspecten van sportblessures (casuïstiek).
Programma
De rode draad van de cursus is de toepassing van wetenschappelijke kennis uit sportpsychologisch onderzoek in het praktijkwerk van de fysiotherapeut. Daarbij wordt ingegaan op de volgende onderwerpen.
Dag 1, deel 1:
De dag start met een introductie in de sportpsychologie en mentale training. Wat is sportpsychologie precies en hoe kan mentale training bijdragen aan het verbeteren van sportprestaties? Vervolgens leer je meer over visualisatietechnieken. Aan de hand van casuïstiek zul je leren hoe je visualisatie kunt toepassen als fysiotherapeut.
Dag 1, deel 2:
In dit deel leer je meer over de motivatie van sporters en patiënten. Hoe kun je als fysiotherapeut het juiste motivationele klimaat creëren? En hoe kun je bijdragen aan de groeimindset van sporters?
Dag 2, deel 1:
Op dag 2 wordt ingegaan op het effect van zelfspraak (‘het stemmetje in je hoofd’). Onderzoek toont aan dat het adequaat gebruikmaken van zelfspraak fysieke prestaties kan verbeteren. In dit deel krijg je concrete handvatten hoe je dit kan toepassen. Vervolgens komt het onderwerp spanningregulatie aan bod. Hierbij leer je welke technieken in de sport worden gebruikt om goed te kunnen presteren onder druk.
Dag 2, deel 2:
Het laatste deel staat in het teken van psychosociale aspecten van sportblessures. Uit onderzoek blijkt dat diverse psychologische factoren voorspellers zijn van sportblessures. Hoe kun je hier als fysiotherapeut rekening mee houden zodat je de kans op blessures verkleint? En mocht er toch een blessure zijn, hoe kunnen de mentale vaardigheden die je eerder in de cursus hebt geleerd bijdragen aan een succesvolle revalidatie? Ook hierbij staat de toepassing van wetenschappelijke kennis in de praktijk centraal.
Doelstelling
Studiebelasting
14 contacturen + 6 uur vervolgopdrachten/zelfstudie uren
Didactische werkwijze
Plenaire sessies, individuele opdrachten, groepsopdrachten, casussen
Studiemateriaal
Reader en Powerpoint presentatie
Hét platform voor scholing voor fysiotherapeuten om
zich te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven
van de laatste ontwikkelingen.
Geheel verzorgde cursussen met gerenommeerde docenten.
Een volledig verzorgde cursus op jouw praktijk of instelling voor 15 tot ca. 20 personen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van ons aanbod en van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we informeren je wekelijks.