Als je met 3 of meer collega’s tegelijkertijd aanmeldt voor dezelfde cursus is er groepskorting mogelijk! Neem dan contact met ons op.

Slaap en oefeninterventies bij chronische pijn

Chronische pijn vormt een enorme uitdaging binnen de fysiotherapeutische praktijk. Het is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, waarvoor een pasklare behandeling niet altijd voorhanden is. De moeilijkheid voor het effectief behandelen van chronische pijn ligt deels in de vele (lifestyle) factoren, zoals slaapproblemen, die het ziektebeeld mee beïnvloeden en ondersteunen.

Onderzoek toont aan dat er een bidirectionele relatie is tussen slaapproblemen en chronische pijn. Hoewel slaapproblemen vaak als een gevolg van chronische pijn gezien worden, is er dus ook in de andere richting een belangrijke invloed. Daarnaast zien we ook dat een slechte slaapkwaliteit een barrière vormt voor effectieve pijnmanagement, fysieke activiteit kan verhinderen, en gerelateerd is tot de ernst van de pijn en de impact van pijn in het dagelijkse leven. Daar fysieke activiteit een kernmodaliteit is in de behandeling van chronische pijn, wordt het ook evident dat we slaapproblemen moeten aanpakken wanneer ze zich voordoen binnen deze populatie.

Deze cursus omvat een korte (online) opfrissing van de neurofysiologie van chronische pijn. Tijdens de eerste dag worden de deelnemers ondergedompeld in de theorie van slaap en slaapproblemen, en de theoretische en praktische aspecten van slaapmetingen en bruikbare vragenlijsten binnen de klinische praktijk. De tweede dag is vervolgens heel praktisch gericht, waarbij de focus zal liggen op technieken om de slaap te verbeteren bij mensen met chronische pijn via toepassingen in casussen, demonstraties, skillstraining, etc. Daarnaast wordt er ook stilgestaan bij de praktische combinatie van pijn- en slaapmanagement. Na het volgen van deze cursus zijn de deelnemers op de hoogte van zowel de theorie als de praktische benadering van slaapproblemen bij chronische pijn in de klinische praktijk.

Slaap en oefeninterventies bij chronische pijn

aanpak van leefstijl factoren in de klinische praktijk

De moeilijkheid voor het effectief behandelen van chronische pijn ligt deels in de vele (lifestyle) factoren, zoals slaapproblemen, die het ziektebeeld mee beïnvloeden en ondersteunen

€ 475,00
Fris, Koffie/Thee, Warme maaltijd
Prof. Dr. Olivier Mairesse, Prof. Dr. Liesbet de Baets, Drs. Céline Labie, Bérénice Delwiche
HBO
14
Chronisch ZorgNet, Geen register, Keurmerk, Vrij deel
7 punten voor het Chronisch Zorgnet
wo 4 oktober 2023
13:30
-21:30
do 5 oktober 2023
13:30
-21:30

Reviews

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}