De invloed van muziek is opmerkelijk. Mensen gaan uit hun dak op popconcerten, verstijfde Parkinson-patiënten maken ineens danspasjes, kinderen beginnen te springen. Muziek bereikt vele uithoeken van het brein. Beeldvormend onderzoek na de jaren 90 heeft dit duidelijk in kaart gebracht. Bij actief muziek maken (zingen, muziekinstrument) ontstaan nieuwe koppelingen tussen sensoriek en motoriek, zgn. audio-motor-koppelingen. Ieder muziekinstrument verwerft zo zijn signatuur in het brein: specifieke knooppunten en verbindingen binnen neurale muzieknetwerken. Deze unieke koppelingen kunnen worden gebruikt in de neurorevalidatie: kinderen met neurale ontwikkelingsstoornissen, katatone patiënten, CVA-patiënten en mensen met Parkinson, dementie en afasie.
De fysiotherapeut (en ook andere therapeuten) kunnen gebruik maken van de krachtige invloed van muziek: ritmische auditieve stimulatie (RAS), dansen, bespelen van muziekinstrument. Ook nieuwe inzichten in muzikantenkramp (focale dystonie) kunnen voor de fysiotherapeut nuttig zijn.
Inhoud
De lezing biedt enerzijds neurowetenschappelijke inzichten over de wijze waarop het brein bij muziek betrokken is, anderzijds worden voorbeelden gegeven van mogelijke toepassingen.
Programma
19.15 uur
20.15 uur
20.45 uur
21.45 uur
Leerdoel
Doelgroep
Fysiotherapeuten
Studiebelasting
2 contacturen
Didactische werkwijze
College + observatie van video’s
Een inspirerende lezing over de kracht van muziek en mogelijke toepassingen in de fysiotherapie praktijk
Hét platform voor scholing voor fysiotherapeuten om
zich te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven
van de laatste ontwikkelingen.
Geheel verzorgde cursussen met gerenommeerde docenten.
Een volledig verzorgde cursus op jouw praktijk of instelling voor 15 tot ca. 20 personen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van ons aanbod en van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we informeren je wekelijks.